Du bør bruge Norwood skalaen hvis du er ramt af hårtab og gerne vil i behandling. Noget af det vigtigste er nemlig at fastslå, hvor omfattende dit hårtab er og hvor langt du er i processen. Det kan blandt andet være med til at afgøre, hvilken behandling du skal bruge og samtidig være med til at fastslå en pris for behandlingen.

Et af de værktøjer, der ofte benyttes er den anerkendte Norwood skala, der også kaldes Norwood Hamilton-skalaen, der mere eller mindre er blevet standarden inden for behandling af hårtab.

Norwood-skalaen bruges især til at fastslå omfanget af hårtab hos mænd. Mænd mister typisk håret i et af flere forudsigelige mønstre og derfor kan Norwood-skalaen give et ganske klart billede af, hvor du er i stadiet – og samtidig hjælpe med at finde ud af hvilke behandlinger, der er det rigtige for dig.

Norwood skalaens 7 stadier af hårtab

Norwood-skalaen har inddelt mænds hårtabmønster i syv stadier eller trin. Hvert trin måler sværhedsgraden og mønsteret for hårtab.

  1. Intet signifikant hårtab eller recession i hårgrænsen.
  2. Der er en lille recession af hårgrænsen omkring tindingerne. Dette er også kendt som en voksen eller moden hårgrænse.
  3. De første tegn på tegn på hårtab ses her. Hårlinjen bliver dybt forsænket i begge tindinger og får en tydelig M-, U- eller V-form. De forsænkede pletter er helt skaldede eller tyndt dækket af hår.
  4. Hårlinjecessionen er mere alvorlig end i trin 3, og der er sparsomt hår eller intet hår i toppen / månen. De to hårtabsområder adskilles af et bånd af hår, der forbindes til det hår, der er tilbage på siderne af hovedbunden.
  5. De to hårtabsområder er større end i trin 4. De er stadig adskilt, men hårbåndet mellem dem er smallere og tyndere.
  6. De skaldede områder ved tindingerne går sammen med det skaldede område i toppen. Hårbåndet på toppen af ​​hovedet er stort set væk eller sparsomt.
  7. Den mest alvorlige fase af hårtab, der er kun et bånd af hår, der går rundt på siderne af hovedet. Dette hår er normalt ikke tæt og kan være fint. Her ser vi den såkaldte munkekrans.

Næste fase, som altså ikke findes i Norwood-skalaen er totalt skaldet. Her er der intet hår tilbage og dermed er behandlingsmulighederne yderst begrænset.

Norwood skalaen hårtab mænd
Norwood skalaen hårtab mænd

Norwood klasse A

Klasse A-variationen af ​​Norwood-skalaen er en lidt anderledes og mindre almindelig udvikling af hårtab.

De vigtigste forskelle er, at hårgrænsen trækker sig jævnt tilbage uden at efterlade en hårø i midten, og der er ingen måne – altså intet skaldet område i toppen af hovedet. I stedet skrider hårlinjen direkte fra forside til bagside.

Hvordan diagnosticeres skaldethed hos mænd?

Hårtab kan diagnosticeres med en fysisk undersøgelse og et grundt kig på din medicinske historie. Det meste hårtab diagnosticeres som skaldethed i mandlige mønstre, men hvis du er ung, kvinde eller oplever usædvanligt hårtab, kan din læge måske udelukke andre mulige årsager.

En hudlæge eller hårtabspecialist kan undersøge din hovedbund for at identificere mønsteret og graden af ​​dit hårtab. Dette gøres ved at trække i et par hår og undersøge dine hårsække.

Hvordan behandles hårtab?

De mest succesrige hårtabsbehandlinger er dem, der påbegyndes så tidligt i fasen som muligt. Det er lettere at bremse hårtabet, end det er at stimulere ny hårvækst. Hårsække, der holder op med at producere hår, bliver sovende efter cirka to år og kan ikke genaktiveres. Derfor bør du søge behandling så snart du opdager at du mister dit hår.

Når der er sket betydeligt hårtab, kan kirurgisk behandling muligvis være den bedste løsning eller du overveje om en scalp micropigmentation er løsningen for dig. Her får du en tatovering på hovedbunden, der giver illusionen af tætklippet hår.

Hvem opfandt Hamilton-Norwood skalaen?

Den Norwood skala vi bruger i dag, blev oprindelig opfundet af lægen Dr. James Hamilton i 1950’erne, der så en mønster i mænds hårtab. Derfor udviklede han verdens første skaldethedsklassificeringssystem kaldet Hamilton scale.

I 1970’erne blev denne skala revideret af hårtransplantations ekspert og kirurg, Dr. O’Tar Norwood. Dette betød blandt andet, at der blev tilføjet lidt flere mønstre i skalaen hvor trinene 3, 4 og 5 fik et underpunkt.